Security

Cryptojacking
Forrás: ITB
Böngészés közben

Ismét megjelent a kriptobányászat a mit sem sejtő felhasználók PC-jén

Elképesztő mértékben megnövekedett a webböngészőkben végrehajtott kriptovaluta-bányászat, a cryptojacking mértéke az idén a Symantec biztonsági cég adatai szerint.

A Symantec 2020 második negyedévére vonatkozó kiberbiztonsági jelentésében azt olvashatjuk, hogy 163 százalékkal több esetben fedeztek fel az időszakban cryptojacking tevékenységet, mint egy évvel korábban. A dolog azért meglepő, mert ez a hackermódszer az utóbbi hónapokban kihaló tendenciát mutatott. A cryptojacking aranykora 2017 szeptemberétől 2019 márciusáig tartott, ekkor volt a böngészőkben végrehajtott kriptobányászat az egyik legnépszerűbb támadási mód a kiberbűnözők körében.

A cryptojacking felemelkedését a Coinhive webszolgáltatásnak köszönhette, amely lehetővé tette felhasználói számára weboldalaikon a Monero kriptovaluta bányászatát egy kisméretű JavaScript könyvtár a forráskódhoz történő hozzáadásával. Így aztán a szolgáltatás gyorsan a hackerek kedvenc játszóterévé vált. 2019 márciusában azonban a Coinhive váratlanul beszüntette a tevékenységét, és ezzel véget ért a cryptojacking tündöklése, de úgy tűnik, csak átmenetileg.

Szakértők szerint a cryptojacking mostani visszatérésének hátterében egy routerekből létrehozott bothálózat áll.