Security

Adatgyűjtés
Forrás: ITB
Blokkolt adatgyűjtés

Súlyos biztonsági kockázatnak tekinti a Microsoft ezt a Windows 10-trükköt

Sokan használják a Windows 10 HOSTS fájlját arra, hogy az operációs rendszer működéséről gyűjtött adatok ne jussanak el a Microsoft szervereire.

A Microsoft adatokat gyűjt a számítógépekről (telemetria) a Windows 10 operációs rendszer használatával kapcsolatban azzal az indokkal, hogy az ily módon nyert információkat a szolgáltatások hatékonyabbá tételére használja fel. Sokan ezt a magánszférájuk súlyos megsértésének tekintik, és köztük léteznek olyanok is, akik valamilyen módon blokkolják az adatgyűjtést.

Az egyik módszer az operációs rendszer HOSTS fájlját használja a Microsoft-szerverek blokkolására, most azonban - mint arról internetes fórumokon többen is beszámoltak - a szoftvergyártó óriás úgy konfigurálta a Windows 10 beépített biztonsági programját, a Defendert, hogy súlyos kockázatként (SettingsModifier:Win32/HostsFileHijack) azonosítsa ezt a trükköt.

Aki követi a Defender tanácsát a “probléma” kijavítására, annak alapbeállításúvá alakul vissza a HOSTS fájlja, vagyis kikerülnek belőle a blokkolt Microsoft-szerverek. Ugyanakkor az érintettek beszámolója szerint semmi nem akadályozza meg a figyelmeztetés figyelmen kívül hagyását, és így a telemetria blokkolásának folytatását.