Security

Android vírus
Forrás: ITB
Okostelefon 30 dollárért

Vírus volt az új, olcsó androidos mobilokon

Az Upsteam Systems biztonsági cég a nehezen eltávolítható Triada rosszindulatú programot fedezte fel a Transsion kínai cég által Afrikában forgalomba hozott Tecno W2 okostelefonokon.

Több ezernyi, vírussal fertőzött mobiltelefont adtak el a gyanútlan vásárlóknak több afrikai országban - köztük Egyiptomban, Kamerunban és Etiópiában -, a Tecno W2 modellt a BuzzFeed értesülései szerint mindössze 30 dolláros áron kínálták az üzletek. Azonban a vevők megkapták a mobillal a Triada vírust is, amely aztán letölti az eszközre a költséges digitális szolgáltatásokra a tulajdonos tudta nélkül előfizető xHelper rosszindulatú programot.

Az xHelper másik kellemetlen “szolgáltatása”, hogy szorgalmasan kattintgat a felhasználó számára nem megjelenő hirdetéseken, így termelve bevételt a kiberbűnözőknek.

Ráadásul az Upsteam kutatói megállapították, hogy a Triada újratelepíti magát még a gyári újraindítás után is. A rosszindulatú program törlésére tett kísérletek egyes alkalmazások eltávolításával szintén eredménytelenek voltak, mivel az appok öt perc múlva újból megjelentek a mobilokon.